RoboRave Čína 2019

01.08.2019 21:54

Celosvetová súťaž autonómnych robotov RoboRave International 2019 sa uskutočnila 20. – 22. júla v meste Conghua, Guangdong v Číne. Od svojho založenia v roku 2001 sa súťaž RoboRave v tomto roku konala už sedemnástykrát. V ôsmych kategóriách súťaže sa zúčastnilo viac ako 600 medzinárodných tímov od Číny a Japonska až po Mexiko a Nigériu. Z toho bolo len 115 tímov mimo Číny. Na jednom mieste a v jednom čase sa nakoniec stretlo viac ako 2 000 súťažiacich.

Slovensko reprezentoval jeden tím, ktorý sa musel do súťaže prebojovať z národného kola RoboRave Slovakia, ktorý sa konal na pôde Žilinskej univerzity v Žiline. Tím pod vedením učiteľa Jána Motešického sa skladal zo študentov druhého ročníka vranovského gymnázia z Amavet klubu: Jakub Suďa, Matúš Iľko a Tomáš Lukča. Chlapci sa programovaniu a konštrukcii robotov venujú ešte len druhý rok.

Tento ročník súťaže bol od predchádzajúcich ročníkov v mnohých veciach odlišný. Jednou z najdôležitejších zmien bol počet súťažiacich a podmienky, s ktorými sa museli zahraničné tímy vysporiadať až na mieste.

„Na súťaži ma najviac prekvapilo množstvo súťažných tímov, izolovanie od okolia, s kontrolami pri vstupe a počas súťaže. Ale takisto aj zmenené podmienky oproti tým, ktoré boli uvedené v oficiálnych medzinárodných pravidlách. Spolu s nami v jednej kategórii súťažili nielen stredoškoláci, ale aj vysokoškoláci, “ povedal študent Tomáš Lukča.

Gymnazisti z Amavet klubu súťažili v kategórii Fire Fighting. V tejto kategórii súťažilo 40 tímov bez rozdielu veku.